Sütés-főzés

Sütőnk, tűzhelyünk, főzőlapunk helyes és takarékos használatához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

 

  • Használjunk fedőt főzés közben! Ezzel energiát takaríthatunk meg.
  • Elektromos főzőlapon a fazék mérete igazodjon a főzőfelület méretéhez. Pazarlás, ha nagy főzőfelületet használunk kis lábashoz.
  • Az elektromos főzőlapot és a sütőt is kikapcsolhatjuk néhány perccel a főzés-sütés vége előtt: használjuk ki a maradékhő erejét is… ingyen.
  • Hőlégbefúvásos sütőben bátran süssünk egyszerre több tálcán is: így időt és energiát takaríthatunk meg (figyeljünk arra, hogy a hőlégbefúvásos technológia nem ugyanaz, mint a légkeveréses!)
  • Az üvegkerámia főzőlapok réme a cukor! Ha az edény aljára cukor kerül, és azt odaégetjük a főzőlapra, óriási kárt okozhatunk, mert az odaégett cukor eltávolításakor kis darabokat szakít ki az üvegkerámia-felületről. Ezért különösen figyeljünk oda, hogy lehetőleg semmit ne égessünk oda a felülethez, de cukrot különösen ne!
  • Az indukciós főzőfelületek a modern konyha eszközei. Gyors és energiatakarékos főzést, melegítést tesznek lehetővé. Az indukciós főzés során a hő előállítása nem a főzőlapban, hanem magában az edényben történik. Használatukhoz olyan edény szükséges, amelynek az anyaga mágnesezhető.
  • nyomás alatt működő edények (pl. kukta), amelyek a szorosan lezárt belső térben megnövekedett nyomást használják ki, különösen gazdaságosak – úgy az idő, mint az energia tekintetében. A rövidebb főzési idő miatt az ételben több vitamin marad. Ügyeljünk arra, hogy a kuktában mindig elég folyadék legyen, ugyanis abban az esetben, ha üres edény kerül a főzőlapra, az túlforrósodik, ami sérüléshez vezet úgy az edény, mint a főzőlap esetében.