Hogy ne romoljon el... a hűtő

Ki örül annak, ha elromlik a hűtőgépe? A jó hír az, hogy Te is tehetsz azért, hogy ne romoljon el!

3

Első tanácsunk: előzd meg a jegesedést!

No, de mit is értünk ez alatt? Ha kinyitjuk a hűtő ajtaját, beszökik a meleg levegő. Ekkor két dolog történik a hűtőnkben: egyrészt, mivel a belső tér hőmérséklete melegszik, beindul a kompresszor, hogy lehűtse a belső teret. Ehhez a készülékünk villamos energiát használ. De még egy fontos dolog történik. Ugyanis a levegőben vízgőz is van. A bejutó meleg levegő vízgőz-tartalma, amikor a levegő a hűtőben hűlni kezd, kicsapódik, kondenzálódik a hűtőnk belső felületén. Vagyis beindul a jegesedés.

A szerelők szerint a jegesedés okozza a legtöbb hűtőgondot. Hogyan tudjuk ezt megelőzni? Úgy, ha figyelünk arra, hogy ne tartsuk sokáig nyitva az ajtót. És nem rakunk meleg, gőzölgő ételt a hűtőbe! Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletre hűl az a leves!

Második tanácsunk: rendszeresen jégmentesíts!

Azt viszont ne várjuk meg, amíg a hűtőnk egy jégkunyhóvá válik! Rendszeresen olvasszuk le a készüléket! Igen-igen! A no-frost-os hűtőt is évente egyszer le kell olvasztani! No-frost technológia egy kényelmi megoldás: a jegesedés nagy részét a hűtő maga leolvasztja. De ehhez villamos energiát használ! Nem túl takarékos megoldás, ha a sok ajtónyitogatással túl sokat dolgoztatjuk, ugye? Akár 25-30%-kal is többet fogyaszt így a no-frost-os hűtőnk! Az évi egyszeri leolvasztás arra is jó, hogy kitakarítsuk a masinát. Egy mosogatószeres szivaccsal törölgessük át alaposan a felületeket; az ajtógumiról se feledkezzünk meg!

Harmadik tanácsunk: figyelj a megfelelő elhelyezésre!

Nagyon nem mindegy, hol áll a hűtőnk. A túl meleg környezet olyan a hűtőnek, mint a tempomatra állított autónak az emelkedő: extra energiát igényel a működése. Semmiképpen ne tegyük tűzhely mellé vagy napsütötte ablakhoz! Az is nagyon fontos, hogy a hűtő fölött és mellett hagyjunk helyet a levegő áramlásának.

Amikor ugyanis a hűtőnk a lehűti a belső teret, hőt von el onnan. Ezt a hőt pedig a hátulján található fekete csőrendszeren át adja le a környezetbe. Ha ez a leadott meleg levegő nem tud távozni, akkor a hűtőnk nem tud hatékonyan üzemelni, ami előbb-utóbb meghibásodáshoz vezethet.

Mit is tehetünk még? A használati útmutató! Forgassuk bátran, akkor biztosan nem főz le az okos masinánk!