Hogy ne romoljon el... a légkondicionáló

Ki örül annak, ha elromlik a légkondija? A jó hír az, hogy Te is tehetsz azért, hogy ne romoljon el!

3

Első tanácsunk: válassz megfelelő teljesítményű készüléket!

Talán nincs még egy olyan készülék, melynél annyira fontos lenne a jó választás, mint a légkondinál. És egyúttal annyira nehéz… Ezért kérd szakember segítségét a megfelelő teljesítményű és méretű készülék kiválasztásához!

Ha túl kicsi teljesítményűt vásárolsz, akkor hosszabb ideig és nagyobb intenzitással kell működtetni… És még lehet, hogy így sem lesz kellően hűvös. Az alkatrészek pedig előbb elhasználódnak, és könnyebben meghibásodnak az extra terheléstől. Míg, ha túl nagy teljesítményűt választasz, akkor a használatával energiát és pénzt pazarolhatsz, és még hangos is lesz!

Második tanácsunk: tisztítsd a szűrőt!

Ha a készülék használatban van, rendszeresen, legalább havonta egyszer vedd ki, és tisztítsd meg a szűrőt, ahogy azt a használati útmutató javasolja! Ha szükséges, cseréld ki! Ne felejtsd el a készüléket is portalanítani egy puha törlőruhával! Az eltömődött szűrő rontja a készülék hatékonyságát.

Harmadik tanácsunk: hívj szakembert a karbantartáshoz!

A légkondicionáló nem olcsó mulatság. Ahhoz, hogy hosszú élettartamú készüléked legyen, rendszeres karbantartásnak kell alávetni, melyben szakember lesz segítségedre. Ez, bár pénzbe kerül, sokkal jobban megéri hosszú távon, mint meghibásodás miatt idejekorán új készüléket vásárolni. Nem beszélve arról, hogy a család egészsége is múlik azon, milyen beltéri levegőt biztosít a készülék. A belsejében ugyanis idővel kórokozók telepedhetnek meg, melyek a légárammal a lakás légterébe jutnak… onnan meg a lakók szervezetébe. Nem hangzik jól, ugye?

De a kültéri egység is szennyeződhet: eltömíthetik például falevelek vagy a nyárfa fehér, vattaszerű termése. Ez pedig teljesítményvesztéshez vezethet. Még egy ok, hogy hívj szakembert, és karbantartásra fel!

Ha télen is, nyáron is használod a készüléket, vagyis fűtesz és hűtesz is vele, akkor évente kétszer érdemes a karbantartást elvégeztetni. Ha csak nyáron, a nagy melegben klímázol, akkor elegendő évente egyszer szerelőt hívni. Ha a készülék hosszabb ideig használaton kívül van, áramtalanítsd!

Mit is tehetünk még? A használati útmutató! Forgassuk bátran, akkor biztosan nem főz le az okos masinánk!