Az energiacímke története

Az első energiacímke-keretirányelvet 1992-ben fogadták el az Unióban, s a hűtőgépek voltak azok a készülékek, melyekre legelőször megszületett az energiacímke-rendelet.

3

A régi szabályozás helyett a 2010/30/EU új keretirányelv hozott újat, s 2011-től folyamatosan megújultak a korábbi, egyes termékekre vonatkozó címkék. Innentől a címkék nyelvsemlegessé váltak, piktogramok segítették az értelmezésüket. A legmagasabb energiaosztály az A+++ volt.

2021: Megújult az energiacímke!

2021. március 1-től ismét megújult az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke. A változásra azért volt szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a korábban érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték”: hiába volt a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatákonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozott, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba. Így viszont egyre kevésbé töltötte be azt a szerepet, melyre hivatott: ti. hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

Mire jó az energiacímke?

Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl a gyártói fejlesztések és az energiatakarékosság motorja is: az Unió az új szabályozástól 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást vár. Ez az évi megtakarítás épp Magyarország éves energiafogyasztásával egyenlő.

A szabályozás szigorodik: a korábbi irányelvet felváltó uniós keretrendelet (az Európai Parlament és Tanács 2017/1369 rendelete) és az ennek alapján elfogadott, egyes készülékekre vonatkozó rendeletek (ld. az oldal alján) határozzák meg a jövőbeni szabályokat.

Milyen készülékeken láthatjuk először az új címkéket?

Az új szabályozás keretében első lépésként a következő készülékek és eszközök energiacímkéi újultak meg:

• hűtők és fagyasztók (beleértve a borhűtőket is),

• mosógépek és a mosó-szárító gépek,

• mosogatógépek,

• televíziók, monitorok és egyéb elektronikus kijelzők, valamint

• izzók (2021. szeptember 1-től).

 

Nagyon fontos tudnunk, hogy a készülékek nem lettek rosszabbak, kevésbé hatékonyak, csak a szabályozás szigorodott, ezért változik az energiaosztály!