Internetes vásárlás

Egyre többen vannak, akik elektronikai készülékük beszerzését a hagyományos boltok helyett az interneten intézik.

3

A CECED Magyarország Egyesülés és a GFK Hungária Kft. közös felmérése szerint 2017-ben a hazai háztartások az alábbiak szerint tervezték vásárlásaikat:

A tervezett vásárlások helye (a háztartások %-a)
Forrás: CECED Magyarország – GFK Hungária, 2017

 Láthatjuk, hogy az internet szerepe egyre nő, jelenleg a vásárlások ötödét ez a vásárlási forma teszi ki a háztartási készülékek esetében.

A világhálón történő vásárlás sok szempontból nagyon kényelmes lehet számunkra, nem árt ugyanakkor körültekintően, tudatos fogyasztóként viselkednünk akkor is, ha a neten vásárolunk.

Az alábbi összeállításban azokat a legfontosabb szempontokat gyűjtöttük össze, melyek segíthetik a biztonságos internetes vásárlásunkat az elektronikai termékek piacán.

Az eladó beazonosíthatósága

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy ellenőrizzük a webáruházat üzemeltető céget, vállalkozást. Erre azért van szükség, mert ha a vásárlás során bármi probléma adódik (pl. nem érkezik meg a termék, nem jó terméket kapunk vagy a termék hibás), akkor fogyasztói jogaink érvényesítéséhez kapcsolatba kell tudnunk lépni az eladóval. Fontos tehát, hogy olyan webáruházból várásoljunk, amely feltünteti az alapvető céges információkat (pl. cégnév, székhely, telefonszám, email cím). Érdemes ezeket ellenőrizni is (pl. hogy a telefonszám „élő-e”, azon ténylegesen el lehet-e érni az eladót). Növeli a biztonságot, ha a honlapon a cég cégjegyzék számát és/vagy az adószámát is megadják, mert ezek alapján utánajárhatunk a cég kilétének (www.e-cegjegyzek.hu és www.adoszam.hu oldalak segítenek ebben). Szintén jó hír, ha a webáruház fizikailag elérhető üzlettel is rendelkezik, ahol személyesen is felkereshetjük az eladót.

Fontos azt is tudnunk, hogy magyar cégről van-e szó. A honlap internetes címének„.hu-ra” végződése esetében sem mindig így van, mert előfordul, hogy egy külföldi cég regisztrál ilyen domain nevet. Ezért érdemes ezt is a www.domain.hu vagy a www.domaintools.com oldalakon ellenőrizni.

Külföldi webáruházban vásárlás, határokon átnyúló kereskedelem

Alapvetően egy külföldi webáruháznak is biztosítania kell a jogi feltételeket számunkra, de mégis fontos felhívnunk a figyelmet az alábbiakra:

  • nem biztos, hogy az eladóval tudunk magyarul kommunikálni;
  • nem biztos, hogy a megrendelt készülék rendelkezni fog magyar menüvel (ha ez fontos számunkra, ezt mindenképpen előzetesen egyeztessük az eladóval);
  • nem biztos, hogy a készülékhez kapunk magyar nyelvű használati útmutatót (ha ez fontos számunkra, ezt mindenképpen előzetesen egyeztessük az eladóval);
  • ha probléma van a készülékkel, a külföldi cég a jótállás és szavatosság kötelezettje, így a terméket külföldre kell visszaküldenünk, és ennek költségét nekünk kell állni!

Garancia

A garancia, vagyis helyesen a jótállás kötelezettje az eladó. Ezért is kiemelten fontos meggyőződnünk arról, hogy az eladó létező, elérhető cég, mert ha bármi probléma van a készülékkel, akkor hozzá kell fordulnunk. Ez akkor is így van, ha külföldi eladótól vásárolunk!

Egyes webáruházak azt jelzik, hogy a terméket „magyarországi garanciával” árulják. Érdemes utánajárnunk, hogy ez alatt mit értenek, pontosan ki fog a segítségünkre lenni, ha a termék meghibásodik.

Fontos tudnunk, hogy ha bármilyen ok miatt (pl. hibás terméket kapunk, vagy az a jótállási időszak alatt meghibásodik) vissza kell küldenünk a terméket az eladónak, ennek díja minket terhel, külföldi cégnek történő visszaküldés esetén is!

Az e-hulladékok kereskedői visszavétele

Ha az új gép házhozszállításakor szeretnénk, hogy a kereskedő elvigye a régi készüléket, erre igényt tarthatunk, méghozzá ingyenesen! Ezért tehát a kereskedő pénzt nem kérhet. Ez a jog tehát akkor is megillet bennünket, ha internetes áruházból vásárolunk. Ezt a kereskedő a 197/2014 (VIII.1.) Kormányrendelet 22.§ (4) bekezdésében foglalt szabály alapján köteles megtenni, tehát erre hivatkozhatunk!

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az internetes rendelés felületén az eladó kéri megjelölni (pl. egy kis négyzet beikszelésével, kipipálásával), hogy kérjük-e elszállíttatni a régi gépet. Erre mindig figyeljünk oda, és jelezzük az eladónak az igényünket, hogy megfelelő szállítási kapacitással készülni tudjon.

Ha a rendelési felületen semmilyen információt nem találunk arról, hogy a régi gépet a kereskedő átveszi tőlünk, a biztonság kedvéért érdemes erre telefonon vagy emailen előzetesen rákérdeznünk, vagy például a „megjegyzések” vagy az „üzenet a boltnak” stb. rovatban jelezni, hogy erre igényt tartunk.

Legyen gyanús, ha valami túl olcsó!

Ha például egy adott termék 10-ból 9 webáruházban nagyjából azonos áron kapható, míg egyben feltűnően olcsó, az mindig legyen számunkra legalább gyanús. Sajnos még ma is előfordul az a gyakorlat, hogy egyes webáruházak egy-egy ilyen csalogató kínálattal irányítanak bennünket az oldalukra. Ilyenkor nem biztos, hogy azt fogjuk kapni, amit szeretnénk, és az ilyen, nem tisztességes gyakorlatot alkalmazó eladó nem biztos, hogy megérdemli a bizalmunkat… no és a pénzünket!

Legyünk tudatos vásárlók a neten!

Az internetes kereskedelemre speciális jogi szabályozás vonatkozik, a szerződéses feltételek és a fogyasztói jogaink is kicsit mások, mint a hagyományos vásárlási formáknál. Fontos ezért, hogy ezeket megismerjük, mielőtt a neten vásárolunk, mert így kevésbé érhet bennünket csalódás, negatív tapasztalat.

A hazai fogyasztóvédelmi hatóság (http://fogasztovedelem.kormany.hu) és az Európai Fogyasztói Központ (https://magyarefk.hu) honlapján megtalálható minden hasznos információ.