Porszívó-karbantartás

Porszívónk karbantartásához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

Egy alapos takarításnak ma már elengedhetetlen eszköze a porszívó. Elővesszük kedvenc takarító társunkat, és hajrá, jöhet a porszívózás. Ó, gondoljuk, ez gyerekjáték lesz! Hiszen ma már olyan „hipi-szupi” porszívók léteznek, hogy egy-két húzás itt, kis tologatás-szippantás ott, és már el is tűnt minden porcica! Egy kedves ismerősöm egyszer a család kedvenc papagáját is felporszívózta a nagy takarítási lendületében. Szóval az állatokra azért figyeljünk oda. Persze a másik véglet is létezik, amikor akárhogy tolom-húzom azt a szerencsétlen gépet, csak nem akar szűnni a kosz, inkább csak kavarognak a porcicák egyik helyről a másikra (amit persze a nem-por-cicák hihetetlenül élveznek). No, ilyenkor ne a gyártót és a gépet szidjuk, hanem jöjjön a porszívó karbantartás.

Ha porzsákos a porszívónk, a porzsákot – ha megtelik – cserélni kell. Általában nagyon könnyű kiszedni a porzsákot, de jó, ha tudjuk, az újat felszerelni gyakran sokkal több fejtörést okoz (ezt szintén tapasztalatból mondom). Ezért, mielőtt a régit levennénk, figyeljük meg, hogy van rögzítve, illesztve a szerkezet. Így sokkal könnyebb – és gyorsabb – lesz a csere.

Ha porzsák nélküli porszívónk van, akkor a porgyűjtő tartályt érdemes minden 5. kiürítés alkalmával megtisztítani (vagy ha a szűrő láthatóan piszkos).

A porzsák mellett tisztítást vagy cserét igényelnek időnként a szűrők is. A szívó szűrőket évente egyszer kell cserélni vagy kimosni, a szűrő típusától függően. Három típusú szűrő létezik: mikrofilteres, nem mosható és mosható HEPA szűrők. Az első két típus nem mosható, ezért ezeket cserélni kell, a mosható szűrőt viszont ki kell mosni, a használati útmutató iránymutatása szerint.

A motorszűrőt akkor kell kicserélni (ez nem mosható!), ha az láthatóan elszennyeződött. Egyes gyártók javasolják, hogy porzsákos porszívók esetében minden 5. porzsák-csere esetén a motorszűrőt is cseréljük ki.

Higgyük el, megéri az energiát, hogy odafigyeljünk segítő készülékeinkre, és rendszeresen karbantartsuk őket. Egyrészt így nem fognak nekünk csalódást okozni, másrészt az élettartamukat is növelhetjük ezáltal. S ha valamit nem tudunk? Hát nem szégyen belekukkantani a használati útmutatóba, segítségünkre lesz.