Hogy ne romoljon el... a mosogatógép

Ki örül annak, ha elromlik a mosogatógépe? A jó hír az, hogy Te is tehetsz azért, hogy ne romoljon el!

3

Első tanácsunk: használj sót!

No, persze, nem azt, amit a levesbe teszünk… A mosogatógépekhez speciális regeneráló só kapható. Ha jelez a készülékünk, vagyis szót kér, hogy sót kér, töltsük fel a sótartályt a gépben! Ha ezt elmulasztjuk, akkor a mosogatógép belsejében lerakódik a vízkő, ez pedig rontja a működés hatékonyságát.

A só mellett a mosószer és az öblítő is fontos. Lehetőleg mindhárom vegyszert egy gyártótól válasszuk, és ne keverjük a különböző márkájú szereket! Azonos csapatban jobban teljesítenek!

Hoppá! Ne habozzunk megjegyezni ezt a tanácsot se: kézi mosogatószert semmiképp ne tegyünk a gépbe! Különben igencsak habozni fog… a mosogatógépünk!

Második tanácsunk: távolítsd el a szilárd szennyeződéseket!

Örök dilemma, hogy el kell-e öblíteni a szennyezett edényeket, mielőtt betesszük őket a mosogatógépbe. Nos, a válasz az, hogy nem kell. Ne pazaroljuk erre a vizet! Az viszont fontos, hogy a szilárd szennyeződéseket távolítsuk el: egyszerűen kaparjuk le ezeket a tányérokról a kukába vagy a komposztálóba. A mosogatógép szűrőjét pedig rendszeresen tisztítsuk meg!

Harmadik tanácsunk: időnként mosogass magas hőmérsékleten!

Egyes mikrobák nemcsak a mosógépünkben tudnak lubickolni, hanem a mosogatógépben is, ha rendszeresen alacsony hőmérsékletű programon mosogatunk. Az eko-programok energiatakarékosak, így bátran használhatjuk őket! De havonta egyszer-kétszer érdemes egy magas hőmérsékletű, legalább 60°C-os programot lefuttatni a gépen, hogy az itt-ott megbújó, wellnessező kórokozóknak jelezzük: záróra!

Mit is tehetünk még? A használati útmutató! Forgassuk bátran, akkor biztosan nem főz le az okos masinánk!