Megújul az energiacímke!

Újabb változások előtt állunk, ugyanis hamarosan ismét megújulnak a 2010 óta a boltokban látható címkék.

2020.10.29

3

Előzmények

Az első energiacímke-keretirányelvet 1992-ben fogadták el az Unióban, s a hűtőgépek voltak azok a készülékek, melyekre legelőször megszületett az energiacímke-rendelet. A régi szabályozás helyett a 2010/30/EU új keretirányelv hozott újat, s 2011-től folyamatosan megújultak a korábbi, egyes termékekre vonatkozó címkék.

Most újabb változások előtt állunk, ugyanis hamarosan ismét megújulnak a 2010 óta a boltokban látható címkék.

Megújul az energiacímke!

2021. március 1-től megújul az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke. A változásra azért van szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a jelenleg érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték”: hiába van a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatákonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozik, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba. Így viszont egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, melyre hivatott: ti. hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl a gyártói fejlesztések és az energiatakarékosság motorja is: az Unió az új szabályozástól 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást vár. Ez az évi megtakarítás épp Magyarország éves energiafogyasztásával egyenlő.

A szabályozás szigorodik: az uniós keretrendelet (az Európai Parlament és Tanács 2017/1369 rendelete) és az ennek alapján elfogadott, egyes készülékekre vonatkozó rendeletek (ld. az oldal alján) határozzák meg a jövőbeni szabályokat.

Milyen készülékeken láthatjuk először az új címkéket?

Az új szabályozás keretében első lépésként a következő készülékek és eszközök energiacímkéi újulnak meg:

  • hűtők és fagyasztók (beleértve a borhűtőket is),
  • mosógépek és a mosó-szárító gépek,
  • mosogatógépek,
  • televíziók, monitorok és egyéb elektronikus kijelzők, valamint
  • izzók.

Mikortól láthatjuk az új címkéket?

A szabályozás 2021. március 1-től lép hatályba, de az új címkékkel már korábban, idén novembertől találkozhatunk, ha új készüléket vásárolunk. Az új készülék dobozában ugyanis már 2020. november 1-től megtalálhatjuk a jelenleg irányadó címke mellett az új címkét is.

Felkészülési időszak: 2020. november 1. – 2021. február 28.

Ez az időszak egy négyhónapos felkészülési időszak. Ebben az időszakban tehát, ha új készüléket vásárolunk, lehet, hogy két címkét is találunk a dobozban. És az biztos, hogy a két címke eltérő energiaosztályt mutat majd: a jelenlegi címke A+++ osztálya mellett lehet, hogy az új címkén csak C, D vagy akár E osztály fog szerepelni.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a készülékek nem lettek rosszabbak, kevésbé hatékonyak, csak a szabályozás szigorodott, ezért változik az energiaosztály!

De jelenleg még, egészen 2021. február 28-ig a mostani, plusszokat tartalmazó címke az irányadó címke. Az új címke még nem hatályos, csak ismerkedési céllal kerül bele a készülékek dobozába.

Ez a felkészülési időszak kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük az új szabályozás részleteit. Nézzük meg kicsit részletesebben, mit kell tudnunk az új, szigorúbb szabályokról és az új címkékről.

Az A a legjobb?

Az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek a +-os energiaosztályok. Felmerülhet a kérdés, vajon akkor az a készülék, amely eddig A+++ osztályú készülék volt, most A osztályú lesz? A válasz nem ilyen egyszerű. Ha például a mosogatógépeket nézzük, akkor ma az a mosogatógép kaphat A+++ energiaosztályú minősítést, amelyiknek az ún. összesített energiaindexe (EEI-értéke) kisebb mint 50. Egy ma A+++ energiaosztályú mosógép az új szabályozás szerint azonban lehet akár D, akár C, akár B osztályú is, annak függvényében, hogy mekkora az EEI-értéke. A jogszabály ugyanis az alábbiak szerint határozza meg az új energiaosztályokat a mosogatógépek esetében:

A – EEI < 32

B – 32 ≤ EEI < 38

C – 38 ≤ EEI < 44

D – 44 ≤ EEI < 50

E – 50 ≤ EEI < 56 (ez a jelenlegi A++ osztály)

F – 56 ≤ EEI < 62 (ez nagyjából a jelenlegi A+ osztály, amely a jelenleg forgalomba hozható legkevésbé hatékony osztályú gépeket adja)

G – 62 < EEI

Így a mostani A+++ osztályú mosogatógépek – tényleges fogyasztásuktól függően B, C vagy D osztályba kerülnek majd, a jelenlegi A++ gépek E osztályba, az A+ készülékek pedig az F osztályba.

A mosógépeknél ilyen összehasonlítást nem is lehet tenni, mert az EEI számítása jelentősen eltér a két szabályozás alapján (megjegyzendő egyébként, hogy a mosogatógépeknél sem teljesen azonos a számítás, de az eredmények tekintetében nagyjából összehasonlíthatók a kategóriák). A lényeg minden készülék esetén ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket (mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat) a jövőben 6 osztályba osztják be.

Akár az is lehetséges, hogy egy készülék, amely ma A+++ energiaosztályú, a jövőben E osztályú besorolást kap! De – mint fentebb is jeleztük – ez csak a szabályozás szigorodása miatt van!

Nem kell tehát megijedni, a készülékek nem lesznek rosszabbak! Sőt, mint láttuk, épp, hogy a fejlesztések és a készülékek hatékonyságának növekedése miatt van szükség az új szabályozásra, az alaposabb differenciálásra, annak érdekében, hogy mi, vásárlók, könnyebben különbséget tudjunk tenni a boltban kapható egyes készülékek között.

Ami még fontos, hogy a jogalkotó ezúttal előrelátó volt: nem szeretne megint pár év múlva változtatni a szabályozáson. Ezért úgy döntött, hogy az új címke legjobb osztályát, vagyis az A osztályt úgy határozza meg, hogy az lehetőség szerint üres maradjon a címke bevezetésekor. (Az olyan készüléktípusoknál, melyeknél gyors fejlődés várható a jövőben, akár a felső két osztály is üresen hagyható kezdetben, így rendelkezik a keretrendelet.)

Ha a jövőben tovább javul a készülékek hatékonysága, és megjelennek a piacon a jelenlegi legjobb gépeknél is hatékonyabb, takarékosabb gépek, nem kell a címkét azonnal módosítani: a jövő takarékos készülékeire vár a kezdetben üresen hagyott A (vagy az A és a B) osztály!

 Letölthető dokumentumok