EU Zöld megegyezés
2019 őszén az Európai Parlament éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy olyan javaslatcsomagot dolgozzon ki, mely biztosítja, hogy ne lépjük át az 1,5°C-os hőmérsékletnövekedést.
Erre a felkérésre válaszul született meg az Európai Zöld Megegyezés, a Green Deal 2019. december 11-én, mely azt tűzte ki célul, hogy 2050-re az Európai Unió elérje a karbonsemlegességet.
Milyen alappillérei vannak a Zöld Megegyezésnek?
Az EU klímarendelete
Az Európai Parlament 2021. június 24-én elfogadta az új klímarendeletet. Ez a szabályozás már jogilag kötelezővé teszi, hogy a kibocsájtás 2030-ig 55%-kal csökkenjen az 1990-es szinthez képest; ez az érték korábban 40% volt. 2050-re pedig célunk, hogy elérjük a karbonsemlegességet.
Irány az 55! (Fit for 55)
A kibocsájtáscsökkentési célok eléréséhez egy jogszabálycsomag-tervet mutatott be az Európai Bizottság, mely az Unió klíma- és energiapolitikáját alapvetően meghatározza. Ez a csomag már meglévő jogszabályok módosítását, valamint új jogszabályok létrehozását is előirányozza.
Új Körforgásos Gazdasági Cselekvési Terv
2020. március 11-én mutatta be az Európai Bizottság az új (második) Körforgásos Gazdasági Cselekvési Tervét (KGCST).
A KGCST kiemelt célja a fenntartható termékek általánossá tétele az EU-ban, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése, valamint a hulladékkeletkezés csökkentése. Mindezek érdekében a leginkább erőforrás-igényes ágazatok kerülnek a szabályozások fókuszába:
- elektronika és infokommunikációs technológiák
- akkumulátorok és járművek
- csomagolás
- műanyagok
- textiltermékek
- építőipar és épületek
- élelmiszerek.
Fenntartható termékpolitika kezdeményezés
A KGCST keretében az egyik központi célkitűzés a fenntartható termékek támogatása. Ennek biztosítására született meg az ún. Fenntartható termékpolitika kezdeményezés (Sustainable Product Initiative) 2020. szeptember 11-én, melynek egyik kiemelt célcsoportját az elektronikai termékek képezik. A kezdeményezés 2022. március 30-án került továbbfejlesztésre: ekkor született meg az Unió új, ún. Ekodizájn a Fenntartható Termékekért Rendelet javaslata (Ecodesign for Sustainable Product Regulation proposal) (ESPR).
Az ESPR a jelenleg hatályban levő ekodizájn-irányelvet (2009/125/EC irányelv) fogja majd váltani, és már nem csak elektronikai termékekre fog kiterjedni.
Az alábbi kihívásokra keres majd megoldást az új szabályozás:
- a termékek tartóssága, újrahasználata, „upgrade”-elhetősége és javíthatósága
- a körforgásosságot nehezítő összetevők
- energia- és erőforráshatékonyság
- másodlagosnyersanyag-tartalom
- újragyártás és újrahasznosítás
- karbon- és környezeti lábnyom
- terméktájékoztatók, beleértve az ún. Digitális Termékútlevelet is
Fenntartható élelmiszertermelés
Mivel az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 10%-a a mezőgazdaságból származik, ennek a területnek a felülvizsgálata is a Zöld Megegyezés fő céljai között szerepel. Az Unió új stratégiája, mely a Termőföldtől az asztalig címet viseli (Farm to Fork Strategy; 2021 október) a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszer elérését tűzi ki célul.
A biodiverzitás megőrzése
2020. májusában mutatta be az Európai Bizottság az új, Biodiverzitás-stratégiáját. Jelenleg egy millió fajt fenyeget a kihalás veszélye a Földön, az Unió pedig vezető szerepet kíván játszani a biológiai sokféleség megőrzésében is.
Taxonómia-rendelet
A pénzügyi szektor zöldítéséről is döntés született: az Unió kiemelten fontosnak tartja, hogy a jövőben olyan tevékenységek és beruházások kerüljenek pénzügyileg támogatásra, melyek tekintettel vannak a klímacélok elérésére és a fenntarthatóságra. Az ún. zöldre festés jelensége (greenwashing) ellen is hatékonyan fel kíván lépni az Unió.
Az új szabályozás szerint azok a tevékenységek minősülhetnek környezetileg fenntarthatónak, melyek az alábbi 6 célkitűzés közül legalább egyhez úgy járulnak hozzá, hogy közben nem sértik a többit sem:
- a klímaváltozás hatásainak enyhítése és alkalmazkodás
- fenntartható vízhasználat és vízvédelem, beleértve a tengeri erőforrásokat is
- szennyezésmegelőzés és -kontroll; valamint
- a biodiverzitás és az ökoszisztéma megóvása és helyreállítása